page_banner

Tala Fou

pic17

O loʻo faʻaalia e se fafine tupe teu tupe ma tupe siliva o loʻo aofia i le lomiga 2019 o le faasologa lona lima o le renminbi.[Ata/Xinhua]

O le renminbi o loʻo faʻateleina le lauiloa e avea o se mea faʻatauvaʻa faʻavaomalo, o se auala o fefaʻatauaʻiga e faʻamautu ai fefaʻatauaiga i le lalolagi, faatasi ai ma lona vaega i tupe totogi faava o malo o loʻo siitia i le 3.2 pasene ia Ianuari, talepeina le faʻamaumauga i le 2015. Ma o le tupe e foliga mai o se saogalemu. sulufa'i ona o le fa'atuputeleina o suiga o maketi talu ai nei.

O le renminbi na o le 35th na faʻatulagaina ina ua amata ona suʻeina e le SWIFT faʻamaumauga o totogi o le lalolagi ia Oketopa 2010. I le taimi nei, o loʻo tulaga fa.O lona uiga o le faiga fa'ava-o-malo o tupe a Saina ua maua le saoasaoa i taimi talu ai nei.

O a mea e mafua ai le si'itia o le lauiloa o le renminbi e avea o se auala faafesuia'i i le lalolagi atoa?

Muamua, o le lalolagi lautele i aso nei ua sili atu le talitonuina o le tamaoaiga o Saina, ona o le tamaoaiga faavae o le atunuu ma le tuputupu ae tumau.I le 2021, na ausia ai e Saina le faatupulaia o le GDP o le 8.1 pasene i lea tausaga ma lea tausaga-maualuga atu e le gata i le 8 pasene na valoia e faalapotopotoga tau tupe a le lalolagi ma lala sooupu o fua faatatau ae faapea foi ma le 6 pasene na faatulaga e le malo o Saina i le amataga o le tausaga talu ai.

O le malosi o le tamaoaiga o Saina o loʻo atagia i le GDP a le atunuʻu o le 114 trillion yuan ($ 18 trillion), o le lona lua-maualuga i le lalolagi ma e sili atu i le 18 pasene o le tamaoaiga o le lalolagi.

O le malosi o le faʻatinoina o le tamaoaiga o Saina, faʻatasi ai ma le faʻatupulaia o lona sao i le tamaoaiga o le lalolagi atoa ma fefaʻatauaʻiga, ua faʻaosofia ai le tele o faletupe tutotonu ma le aufaipisinisi faavaomalo e maua ai aseta renminbi i se aofaiga tele.Ia Ianuari na o ia, o le aofaʻi o faʻamaufaʻailoga tetele a Saina o loʻo umia e faletupe tutotonu i le lalolagi atoa ma le aufaipisinisi a le lalolagi na faʻateleina i le sili atu i le 50 piliona yuan.Mo le tele o nei faletupe tutotonu ma le aufaipisinisi, o noataga Saina lelei e tumau pea le filifiliga muamua o tupe teufaafaigaluega.

Ma e oʻo atu i le faaiuga o Ianuari, o le aofaʻi o renminbi mai fafo na sili atu i le 2.5 miliona yuan.

Lona lua, o aseta renminbi ua avea ma "sefe malu" mo le tele o faʻalapotopotoga tau tupe ma tagata faʻapisinisi mai fafo.O le tupe a Saina o loʻo faia foi le matafaioi o se "faʻamautu" i le tamaoaiga o le lalolagi.Leitioa a faʻaalia e le renminbi le fesuiaiga o tupe se faʻatupulaia malosi i le 2021, faʻatasi ai ma lona fesuiaiga o tupe faʻasaga i le tala Amerika e faʻatatau i le 2.3 pasene.

E le gata i lea, talu ai o loʻo faʻamoemoe le malo o Saina e faʻalauiloa se faiga faʻavae tau tupe i lenei tausaga, e foliga mai o le a faʻatupulaia pea tupe faʻaagaga a Saina.O lenei foi, ua siitia ai le talitonuga o faletupe tutotonu ma le aufaipisinisi faavaomalo i le renminbi.

E le gata i lea, faatasi ai ma le International Monetary Fund ua faatulaga e toe iloilo le tuufaatasiga ma le tau o le ato o Aia Tatau Faapitoa ia Iulai, o le vaega o le renminbi e faamoemoe e faateleina i le fefiloi o tupe a le IMF, o se vaega ona o le malosi ma le tuputupu ae o fefaʻatauaʻiga renminbi ma Fa'ateleina le sao a Saina i fefa'ataua'iga i le lalolagi.

O nei mea e le gata ina faʻaleleia ai le tulaga o le renminbi o se tupe faʻaagaga a le lalolagi ae na faʻaosofia ai le tele o tagata faʻapisinisi faavaomalo ma faʻalapotopotoga tau tupe e faʻateleina a latou aseta i tupe Saina.

A'o fa'atuputeleina le saoasaoa o le fa'agasologa o le fa'asalalauga fa'ava-o-malo a le renminbi, o maketi fa'avaomalo, e aofia ai fa'alapotopotoga tau tupe ma faletupe fa'afaigaluega, o lo'o fa'aalia le fa'atuatuaina sili atu i le tamaoaiga ma tupe a Saina.Ma faʻatasi ai ma le faʻatupulaia o le tamaoaiga o Saina, o le manaʻoga o le lalolagi mo le renminbi o se auala o fefaʻatauaiga, faʻapea foʻi ma faʻaagaga, o le a faʻaauau pea ona faʻateleina.

O le Hong Kong Special Administrative Region, o le lalolagi pito sili ona tele i fafo renminbi trade centre, o loʻo faʻatautaia le tusa ma le 76 pasene o le lalolagi i fafo atu o le renminbi settlement pisinisi.Ma o le SAR o loʻo faʻamoemoe e faia se sao sili atu ona malosi i le faiga faʻavaomalo a le renminbi i le lumanaʻi.


Taimi meli: Mati-12-2022