page_banner

Tala Fou

fdsf

Ua maua e Lonetona se lagona faanoanoa i le Aso Gafua.Fai mai le Palemia o Peretania, Boris Johnson, o le a ia faʻamalosia le faʻaogaina o le coronavirus e faʻagesegese ai le sosolo o le Omicron variant pe a manaʻomia.HANNAH MCKAY/REUTERS

Aua le lamatia le faʻanoanoa, o le tala lea a le pule o le ofisa i le augani e nofo i le fale ona o le feʻaveaʻi

Ua fautuaina e le Faalapotopotoga o le Soifua Maloloina a le Lalolagi tagata e faaleaogaina pe faatuai ni faatasiga o aso malolo ona o le Omicron, o le COVID-19 e sili ona mafai ona feaveai, ua sosolo vave i Europa ma isi vaega o le lalolagi.

O le Faatonu Sili Aoao o WHO, Tedros Adhanom Ghebreyesus, na ia tuuina atu le taʻiala i se fonotaga a le aufaasālalau i Sineva i le Aso Gafua.

“O tatou uma ua mamaʻi i lenei faʻamaʻi.Tatou te mananao uma lava e faaalu se taimi ma uo ma aiga.O matou uma e mananaʻo e toe foʻi i le tulaga masani, ”o lana tala lea."O le auala sili ona vave e faia ai lenei mea o le faia lea e i tatou uma o taʻitaʻi ma tagata taʻitoʻatasi filifiliga faigata e tatau ona faia e puipuia ai i tatou ma isi."

Fai mai a ia, o lenei tali o lona uiga o le faaleaogaina po o le tolopoina o mea e tutupu i nisi taimi.

"Ae o se mea na faalēaogāina e sili atu nai lo se olaga faʻaleaogaina," o le tala lea a Tedros.“E sili le faaleaogaina nei ae faamanatu mulimuli ane nai lo le fiafia i le taimi nei ma faanoanoa mulimuli ane.”

O ana upu na oo mai a o tauivi le tele o atunuu i Europa ma isi vaega o le lalolagi e foia le suiga vave o le salalau atu i luma o aso malolo o le Kerisimasi ma le Tausaga Fou.

O Netherlands i le Aso Sa na faʻatagaina le lokaina i le atunuʻu atoa, e oʻo ia Ianuari 14. E tatau ona tapunia faleoloa e le taua ma fale talimalo ma faʻatapulaʻa tagata i le lua tagata asiasi mai le 13 tausaga pe sili atu i aso taʻitasi.

O loʻo faʻamoemoe foʻi Siamani e faʻalauiloa ni tapulaʻa fou e faʻatapulaʻa ai faʻapotopotoga lautele i le maualuga o le 10 tagata, faʻatasi ai ma tulafono faigata mo tagata e leʻi faia tui.O faiga fou o le a tapunia ai foi falekalapu.

I le Aso Sa, na faʻamalosia e Siamani faiga i luga o tagata faimalaga mai Peretania, lea o loʻo faʻateleina faʻamaʻi fou.Ua fa'asa ona ave e kamupani va'alele tagata tafafao mai Peretania i Siamani, e ave na'o sitiseni Siamani ma tagata nofomau, a latou paaga ma tamaiti fa'apea fo'i ma pasese feoa'i.O taunu'u mai Peretania o le a mana'omia se su'ega PCR leaga ma e mana'omia ona taofia mo le 14 aso tusa lava pe ua uma ona tui.

Ua faia foi e Farani faiga faigata mo tagata malaga mai Peretania. E tatau ona i ai se "mafuaaga malosi" mo malaga ma faʻaalia se suʻega le lelei i lalo ifo o le 24 itula le matutua ma faʻaesea mo le itiiti ifo i le lua aso.

O Peretania na lipotia 91,743 fou COVID-19 mataupu i le Aso Gafua, o le lona lua maualuga numera i aso uma talu mai le amataga o le faʻamaʻi.O i latou, 8,044 na faʻamaonia Omicron eseese mataupu, e tusa ai ma le UK Health Security Agency.

E foliga mai o le a faalauiloa e Peleseuma ni faiga fou i le fono a le Komiti Faufautua a le atunuu i le Aso Lulu.

Fai mai le Minisita o le Soifua Maloloina a le Feterale, Frank Vandenbroucke, o loʻo "mafaufau malosi" pulega e uiga i le ono faia o le lokaina e pei o le faʻalauiloaina i tuaoi o Netherlands.

sdff

O loo tilotilo atu se tamaloa i totonu o se faleoloa ua teuteuina mo le Kerisimasi i New Bond Street i le lotolotoi o le faamaʻi o le coronavirus (COVID-19) i Lonetona, Peretania, Tesema 21, 2021. [Ata/Agafesootai]

Fa'atagaina tui puipui lona 5

I le Aso Gafua, na tuʻuina atu ai e le Komisi Europa le faʻatagaina o maketi mo Nuvaxovid, o se tui COVID-19 e le US biotech firm Novavax.O le lona lima lea o tui ua fa'atagaina i le EU pe a mae'a mai le BioNTech ma Pfizer, Moderna, AstraZeneca ma Janssen Pharmaceutica.

Na faalauiloa foi e le komisi i le Aso Sa o le a maua e sui o le EU se isi 20 miliona tui o le tui Pfizer-BioNTech i le kuata muamua o le 2022 e tau ai le fesuiaiga.

Na faamamafa e Tedros i le Aso Gafua e faapea o Omicron o loʻo sosolo "tele vave" nai lo le Delta variant.

O le WHO Sili Saienitisi Soumya Swaminathan na lapatai mai e vave tele ona fai se faaiuga o le Omicron o se fesuiaiga e sili atu ona malie, e pei ona fautuaina e nisi o lipoti.Fai mai a ia, o suʻesuʻega muamua o loʻo faʻaalia ai e sili atu ona tetee atu i tui o loʻo faʻaaogaina nei e tau ai le faʻamaʻi.

Omicron, muamua lipotia i le masina talu ai i Aferika i Saute, ua maua i totonu o atunuu e 89 ma o le numera o mataupu Omicron e faaluaina i le 1.5 i le 3 aso i nofoaga o loʻo i ai faʻasalalauga lautele, o le tala lea a le WHO i le Aso Toʻonaʻi.

O le World Economic Forum o le a tolopo lana fonotaga faaletausaga 2022 mai ia Ianuari i le amataga o le taumafanafana ona o atugaluga e mafua mai i le suiga o le Omicron, na fai mai ai i le Aso Gafua.

Na fesoasoani ofisa i lenei tala.


Taimi meli: Tes-27-2021