page_banner

Tala Fou

Saunia e EDITH MUTETHYA i Nairobi, Kenya |Saina Aso Taitasi |Fa'afouina: 2022-06-02 08:41

step up surveillance1

O paipa su'esu'e o lo'o fa'ailogaina "Monkeypox virus positive and negative" o lo'o va'aia i lenei fa'ata'ita'iga na pu'eina ia Me 23, 2022. [Ata/Agafesootai]

A o faagasolo taumafaiga e taofiofia le pepesi o manuki i atunuu i Sisifo o loʻo i ai nei, o loʻo valaʻau e le Faalapotopotoga o le Soifua Maloloina a le Lalolagi le lagolago mo atunuu Aferika, o loʻo aʻafia ai le faʻamaʻi, ina ia faʻamalosia le mataʻituina ma le tali atu mo le faʻamaʻi viral.

"E tatau ona tatou aloese mai le i ai o ni tali eseese se lua i le manuki - tasi mo atunuu i Sisifo o loʻo oʻo nei i le tele o faʻasalalauga ma le isi mo Aferika," o le tala lea a Matshidiso Moeti, le faʻatonu faʻaitulagi WHO mo Aferika, i se faʻamatalaga i le Aso Lua.

"E tatau ona tatou galulue faʻatasi ma tuʻufaʻatasia gaioiga faʻavaomalo, e aofia ai le poto masani o Aferika, tomai ma manaʻoga.E na o le pau lea o le auala e mautinoa ai tatou te faʻamalosia le mataʻituina ma malamalama atili i le faʻaleleia o le faʻamaʻi, aʻo faʻateleina le sauni ma tali atu e taofia ai soʻo se isi sosolo.

E oo atu i le ogatotonu o Me, e fitu atunuu Aferika na lipotia 1,392 masalomia o manuki ma 44 faʻamaonia mataupu, o le tala lea a le WHO.E aofia ai Cameroon, le Democratic Republic of Congo ma Sierra Leone.

Ina ia puipuia atili faʻamaʻi pipisi i le konetineta, o loʻo lagolagoina e le WHO taumafaiga e faʻamalosia suʻesuʻega falesuesue, mataʻituina faʻamaʻi, saunia ma tali atu i faiga faʻapaʻaga ma faʻalapotopotoga faʻaitulagi, paʻaga faʻapitoa ma tupe.

O loʻo tuʻuina atu foʻi e le lala sooupu a Malo Aufaatasi le poto faapitoa e ala i taʻiala faʻapitoa taua i suʻega, tausiga faʻafomaʻi, puipuia ma le puleaina o faʻamaʻi.

E fa'aopoopo lea i le ta'iala ile fa'ailoaina ma le a'oa'oina o tagata lautele ile fa'ama'i ma ona a'afiaga, ma auala e galulue fa'atasi ai ma nu'u e lagolago taumafaiga tau fa'ama'i.

Na taʻua e le WHO e ui lava e leʻi sosolo le manuki pox i atunuu fou i Aferika, o le siama ua faʻalauteleina lona oʻo atu i le faʻafanua i totonu o atunuʻu ua afaina i tausaga talu ai nei.

I Nigeria, o le faʻamaʻi na lipotia tele i le itu i saute o le atunuʻu seia oʻo i le 2019. Ae talu mai le 2020, ua siitia atu i le ogatotonu, sasaʻe ma matu o le atunuʻu.

“Ua manuia le taofia o Aferika i faamai o manuki ma mai mea ua tatou iloa e uiga i le siama ma auala e feaveai ai, e mafai ona taofia le faateleina o mataupu,” o le tala lea a Moeti.

E ui e le o se mea fou i Aferika le gataifale, o le afaina o loʻo i ai nei i atunuu e le faʻaleagaina, tele lava i Europa ma Amerika i Matu, ua faʻaalia ai popolega i le va o saienitisi.

Na taʻua foʻi e le ofisa o le soifua maloloina i le Aso Lua, o loʻo faʻamoemoe e taofiofia le faʻamaʻi o manuki e ala i le taofia o le faʻasalalauina o tagata i le maualuga e mafai, ma lapatai mai e maualuga le ono mafai ona faʻasalalau atu i Europa ma isi nofoaga i lenei taumafanafana.

I se faʻamatalaga, na taʻua ai e le WHO o lona itulagi Europa "o loʻo tumau pea i le ogatotonu o le faʻamaʻi sili ona tele ma sili ona salalau i le faʻafanua o manuki na lipotia i fafo atu o nofoaga faʻamaʻi i sisifo ma totonugalemu o Aferika".

Na fesoasoani Xinhua i lenei tala.


Taimi meli: Iuni-06-2022