page_banner

Tala Fou

WHO says

GENEVA-O le tulaga lamatia o le gataifale o loʻo faʻatupuina i atunuu e le faʻaleagaina e moni lava, na lapataia ai e le WHO i le Aso Lulu, ma e silia ma le 1,000 mataupu ua faʻamaonia i ia atunuu.

Na taʻua e le pule o le Faalapotopotoga o le Soifua Maloloina a le Lalolagi, Tedros Adhanom Ghebreyesus, e le o fautuaina e le ofisa o le soifua maloloina a le UN le tele o tui puipui e faasaga i le siama, ma na ia faaopoopo mai e leai ni maliu na lipotia mai e mamao mai le afaina.

"O le tulaga lamatia o le gataifale o loʻo faʻatupuina i atunuu e le faʻaleagaina e moni," o le tala lea a Tedros i se fonotaga a le aufaasālalau.

Ole fa'ama'i fa'ama'i fa'ama'i fa'ama'i i tagata i atunu'u e iva o Aferika, peita'i na fa'ailoa mai le fa'ama'i i le masina ua tuana'i i le tele o atunu'u e leai ni fa'ama'i-teletele i Europa, ae maise i Peretania, Sepania ma Potukale.

"E silia ma le 1,000 faʻamaonia faʻamaʻi o le manukipox ua lipotia nei i le WHO mai le 29 atunuu e le o faʻamaʻi mo le faʻamaʻi," o le tala lea a Tedros.

Na avea Eleni ma atunuʻu lata mai i le Aso Lulu na faʻamaonia lona tulaga muamua o le faʻamaʻi, faʻatasi ai ma pulega o le soifua maloloina na fai mai na aʻafia ai se tamaloa na malaga talu ai nei i Potukale ma o loʻo i le falemaʻi i se tulaga mautu.

Fa'ama'i fa'ailoa

O se tulafono fou e fa'ailoa ai le gataifale o se fa'ama'i fa'atulafonoina na fa'amamaluina i Peretania atoa i le Aso Lulu, o lona uiga e mana'omia e foma'i uma i Egelani le logoina o le latou fono fa'apitonu'u po'o le vaega o le puipuiga o le soifua maloloina i le lotoifale e uiga i so'o se fa'ama'i pipisi o manuki.

E tatau foi i fale su'esu'e ona logoina le UK Health Security Agency pe afai o le siama e iloa i totonu o se fa'ata'ita'iga su'esu'e.

I le puletini lata mai i le Aso Lulu, na taʻua ai e le UKHSA na maua le 321 monkeypox i le atunuʻu i le Aso Lua, ma 305 faʻamaonia mataupu i Egelani, 11 i Sikotilani, lua i Northern Ireland ma le tolu i Uelese.

O fa'ailoga muamua o le tanesusu e aofia ai le maualuga o le fiva, fulafula pona o le lymph ma le mageso pei o le moa.

E itiiti ni falemaʻi na lipotia, e ese mai i tagata gasegase o loʻo faʻaesea, o le tala lea a le WHO i le faaiuga o le vaiaso.

Na taʻua e Sylvie Briand, le WHO o le faʻamaʻi ma le faʻamaʻi sauniuni ma le puipuiga o le faʻamaʻi, e mafai ona faʻaogaina le tui tamaʻi e faʻafefe ai manuki, o se uso a le orthopoxvirus, e maualuga lona aoga.

O loʻo taumafai le WHO e fuafua pe fia ni tui o loʻo avanoa nei ma ia suʻesuʻe mai le au gaosi oloa poʻo a latou gaosiga ma tufatufa gafatia.

O Paul Hunter, o se tagata poto faapitoa i microbiology ma faʻamaʻi pipisi, na taʻu atu i le Xinhua News Agency i se faʻatalatalanoaga talu ai nei e faʻapea o le "monkeypox e le o se COVID tulaga ma e le mafai lava ona avea ma se COVID tulaga".

Fai mai Hunter ua le mautonu saienitisi ona e foliga mai e leai se sootaga manino i le tele o mataupu i le galu o loʻo i ai nei o faʻamaʻi manuki.

 


Taimi meli: Iuni-15-2022